Connect with us

Hi, what are you looking for?

Divertisment

Tradiția de Moș Nicolae: Cine este și de unde vine Moșul Nicolae?

În doar câteva zile, în noaptea de 5 spre 6 vestitul Moș Nicolae își face apariția în casele copiilor și le pune în ghete dulciuri și fructe.

Dar de unde vine această legendă? Cine este Moș Nicolae?

Deși acum cu toții îl cunoaștem drept “Moș Nicolae”, cel care aduce cadouri copiilor cuminți, legenda și originea sfântului Nicolae este destul de diferită.

Sfântul Nicolae este sărbătorit atât de Biserica Ortodoxă, cât și de cea Romano-Catolică pe data de 6 Decembrie.

Tradiția cadourilor oferite atât de Moș Nicolae, cât și de Moș Crăciun au pornit de la Sfântul Nicolae.

Legenda spune că Sfântul Nicolae s-a născut în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea, în vremea împăraților Dioclețian și Maximilian, în sânul unei familii bogate, din localitatea Patara, din provicina Lichia, partea asiatică a Turciei de astăzi.

Se spune că încă din timpul copilăriei, Sfântul Nicolae a avut chemare spre viața duhovnicească, iar acesta ar fi fost și motivul pentru care a fost prins de marii cetății de la acea vreme și trimis în temniță împreună cu alți creștini ai vremii.

Abia după ce credinciosul Constantin a ajuns împărat al Romanilor și a cerut eliberarea creștinilor, Sfântul Nicolae a reușit să scape din carceră.

Tradiția cadourile oferite de Moșul Nicolae sau Sfântul Nicolae a pornit de la povestea a trei fete sărace ce nu aveau zestre și urmau să fie vândute de tatăl lor unei familii bogate.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Când Moș Nicolae le-a aflat suferința celor trei fete sărace, pe care tatăl lor urma să le împingă spre prostituție, acesta le-a sărit în ajutor. Într-o noapte le-a aruncat pe geam niște săculeți cu bani, ce au căzut în ghetele fetelor și astfel fetele s-au căsătorit la puțin timp după ce au primit darurile de la Moș Nicolae.

Dar aceasta nu este singura legendă a Moșului Nicolae, dimpotrivă, numeroase fapte de milostenie ale acestuia au inspirat și continuă să inspire oamenii să ofere daruri cu ocazia zilei ce se sărbătorește în cinstea sa.

Sfântul Nicolae este considerat și ocrotitorul marinarilor pentru că o alta legendă spune că acesta ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, trei marinari,și tot atunci ar fi înviat un tânăr corabier care căzuse de pe catârg și se înecase.

Acestea nu sunt singurele legende de care se leagă tradiția cadourilor de Moș Nicolae.

Dacă ninge în noaptea de 5 spre 6 Decembrie, se spune că Moș Nicolae și-a scuturat barba alba și stufoasa cand a apărut de calul său alb.

În această noapte sfântă începe cu adevărat iarna, iar dacă ninsoarea lipsește, asta înseamnă că Moș Nicolae a întinerit.

Moș Nicolae ajută și văduvele, corabierii, soldații de pe câmpurile de război, dar și pe cei săraci și pe cei acuzați pe nedrept de anumite fapte.

Pentru ca această sărbătoare este sărbătorită în toată lumea, a luat caracteristicile fiecărei țări și se sărbătorește diferit în diferite colțuri ale lumii.

În Germania, tradiția Moșului Nicolae a apărut prin îmbinarea unei figuri păgâne cu imaginea Sfântului Nicolae, care este văzut de germani drept un bătrân ce are în spate un sac cu jucării dar și o nuielușă, pentru copiii care nu au fost cuminți pe parcursul anului ce a trecut.

Advertisement. Scroll to continue reading.

În Franța, copiii îi lasă lui Moș Nicolae un pahar cu vin pentru măgărușul lui, câțiva morcovi și câteva cuburi de zahăr.

În Olanda, moșul ajunge pe mare, venind din Spania.

Copiilor cuminți le lasă dulciuri și daruri, iar pe cei neascultatori îi ia cu el înapoi în Spania.

În Italia, copiii îi lasă moșului pe o farfurie scrisorile în care sunt scrise dorințele, iar a doua zi, în locul scrisorilor, găsesc dulciurile lor preferate.

Și în Austria Moș Nicolae este extrem de iubit și așteptat de copii.

La ei, Moșul are înfățișarea unui bătrân îmbrăcat în veșmintele unui episcop, cu o carte mare în mână, în care îngerii au scris toate faptele copiilor de pe timpul anului, atât pe cele bune, cât ți pe cele rele.

O tradiție comună în toată lumea este cea a nuielușei.

Copiii care nu au fost ascultatori primesc doar o nuielușă.

Tradiția pornește de la recunoșterea Sfântului Nicolae ca apărător al credinței, la primul sinod ecumetic ținut la Niceea, în anul 325.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ulterior, la o vârstă fragedă, Nicolae a ajuns episcop de Myra, și ingrijorat de o viitoare ruptură ce ar putea avea loc în cadrul Bisericii, i-a dat ereticului Arie o palmă, după ce acesta afirmase că Sfântul Nicolae nu este un sfânt, ci doar un om cu puteri supranaturale.

Astfel, așa cum spune Biserica, de la palma Sfântului Nicolae a rămas tradiția ca pe data de 6 Decembrie cei răi și neascultatori să primească o nuielușă, în semn de avertisment.

 

 

 

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...