Connect with us

Hi, what are you looking for?

Worldwide

Primele imagini de pe Marte

NASA a transmis primele imagini video de pe Marte din istoria omenirii.

Imaginile au fost surprinse de roverul NASA Perseverance, și au fost difuzate acum câteva zile.

Astfel, NASA a publicat un video în care prezintă reușita aterizării roverului, dar și câteva imagini video în care este prezentată planeta Marte.

Până în acest moment au mai existat câteva nave spațiale care au transmis pământului “filme”, care erau defapt imgini lipite într-un format GIF, însă de data aceasta lucrurile stau total diferit într-un mod pozitiv.

Perseverance dispune de camere cu capabilitatea de a filma video.

Aparatul are în total 23 de camere, care au posibilitatea de zoom și de afișarea culorilor, conform afirmațiilor transmise de CNN.

Imaginile video cuprind și audio, prin cele două microfoane ale roverului, care s-a aprins pentru a auzi sunetele intrării în atmosferă, coborârea și amortizarea.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Această aterizare a avut loc pe data de 18 februarie, și a fost însoțită și de elicopterul Ingeniuty.

După ce a atins suprafața planetei Marte, roverul a transmis către pământ date și imagini folosind sonda NASA de pe orbita Marte, care se învârte în jurul planetei noastre încă din anul 2006.

Primele imagini difuzate au fost în alb-negru, însă la doar o zi după au fost difuzate și următoarele imagini video color.

Este o reușită imensă, având în vedere că roverul a transmis către Pământ o vedere nemaivăzută, mai exact amartizarea.

“Această imagine de la o cameră de pe «jetpackul» meu mă surprinde în aer, cu puțin timp înainte ca roțile mele să atingă suprafața. Momentul la care echipa mea visează de ani de zile, acum este realitate. Îndrăzniți lucruri mărețe”, arată un mesaj pe Twitter publicat pe contul Perseverance.

Asolizarea pe Marte a fost una foarte dificilă.

Doar aproximativ 40% dintre toate misiunile transmise spre Marte, de toate agențiile spațiale, au reușit să finalizeze cu succes această manevră.

Sute de variabile trebuie să se alinieze perfect pentru succesul unei astfel de misiuni.

Din momentul deschiderii parașutei, sistemul de camere video acoperă întregul proces de coborâre, prezentând o parte din călătoria intensă a roverului Perseverance către craterul Jezero al lui Marte.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Așadar, imaginile de înaltă definiție de la bordul navei spațiale încep de la 17,7 kilometri deasupra suprafeței, transmițând desfășurarea supersonică a celei mai masive parașute trimise vreodată în altă lume și se finalizează cu amarizarea roverului în crater.

Pe film se poate auzi și briza marțiană prin microfonul atașat roverului.

„Pentru cei care se întreabă cum e să cobori pe Marte – sau de ce este atât de dificil – sau cât de grozav ar fi să faceți acest lucru – nu trebuie să căutați mai departe”, a declarat Steve Jurczyk, administrator în funcție al NASA.

„Perseverance abia începe și a oferit deja unele dintre cele mai iconice imagini din istoria explorării spațiale. Acesta întărește nivelul remarcabil de inginerie și precizie necesare pentru a construi și a zbura un vehicul către Planeta Roșie”, a mai spus administratorul NASA.

La aterizarea celor două aparate, se poate observa praful care se ridică atunci când roverul sosește pe suprafața marțiană, agitat de motoare.

“Un orizont deschis, cu atât de multe de explorat. Abia aștept să mă pornesc”, este mesajul publicat pe contul de Twitter al Perseverance.

Înainte ca roverul să înceapă explorarea suprafeței planetei Marte și ca Ingenuity să facă primul zbor de test, ambele vor parcurge mai multe teste și verificări, pentru a se asigura că ambele aparate sunt pregătite pentru misiunile ce vor urma.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...