Connect with us

Hi, what are you looking for?

Worldwide

Lucruri mai puțin știute despre premiile Nobel

Gala în care se decernează premiile Nobel este una dintre cele mai apreciate și așteptate.

De unde își au originea aceste premii?

Ei bine, aceste gale de premii Nobel sunt posibile doar datorită creatorului dinamitei, omului de afaceri suedez Alfred Nobel, care s-a născut în anul 1833 și a decedat în anul 1896, și care a inventat dinamita în anul 1876.

În timpul vieții, Alfred Nobel a pus bazele unei fundații, prin testamentul său, ca întreaga sa avere să fie oferită în fiecare an sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mai mari servicii și beneficii umanității.

Prima gală cu decernare de premii Nobel a avut loc în anul 1901, pe data de 10 Decembrie, la mult timp dupa moartea fondatorului.

Premiile au constat într-o medalie, o diplomă și o sumă de bani, care pe atunci era în valoare de 40.000 de euro, în SUA, dar cu timpul au crescut la 10.000.000 de coroane suedeze. Ulterior, în iunie 2012 fundația Nobel a decis să reducă valorea sumei de bani la 8 milioane SEK.

Domeniile în care sunt acordate aceste premii sunt fizică, chimie, psihologie, medicină, literatură și pace, și sunt oferite anual la Oslo, premiul pentru pace, și la Stockholm, celelalte premii.

Însă, pe lângă lucrurile pe care deja le știm despre premiile Nobel, există numeroase detalii de care mulți dintre noi nu știam.

Cel mai tânăr laureat al premiului Nobel este Lawrance Bragg. În anul 1915, la vârsta de doar 25 de ani, a câștigat Premiul Nobel pentru Fizică.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Cel mai vârstnic laureat al Premiului Nobel este Leonid Hurwicz, un american de origine rusă ce a primit premiul pentru Economie la vârsta de 90 de ani în anul 2007.

Un alt aspect controversat și pe care poate mulți dintre noi nu îl observam este faptul că doar 5% dintre laureați sunt femei.

Este adevărat că numărul femeilor ce au câștigat de-a lungul timpului premiile Nobel a crescut considerabil însă într-o perioadă foarte lungă de timp și într-un procentaj mult mai mic decât bărbații.

Mai exact, între 1901 și 1920, au fost laureate doar 4 femei, în ultimele două decenii numărul lor a crescut la 54, dar asta înseamnă doar puțin peste 5% din numărul total de laureați de ambele sexe.

Premiile cu cele mai mici procentaje de femei care le-au câștigat sunt premiul pentru economie, doar 2,4% din numărul total al câștigătorilor, și premiile științifice, 3,2% de femei din numărul total al ambelor sexe.

De ce nu există un premiu pentru matematică?

Există zvonuri cum că Alfred Nobel nu ar fi introdus și premiu pentru matematică pentru a se răzbuna pe amantul uneia dintre metresele sale, matematicianul Mittag-Leffler.

În realitate, nimic nu sprijină această ipoteză, și explicația pentru lipsa unui premiu pentru această categorie este cu totul diferită.

Când Alfred Nobel și-a redactat testamentul, în anul 1985, deja exista un premiu pentru matematică în Suedia, ceea ce l-a făcut pe Alfred Nobel să considere necesare două premii în același domeniu.

Advertisement. Scroll to continue reading.

De-a lungul timpului au existat și numeroși laureați controversați, dar și numeroase scandaluri.

La doar 9 luni dupa ce a devenit președintele Americii, Barack Obama a primit Premiul Nobel Pentru Pace, ceea ce a stârnit numeroase controverse și păreri contradictorii.

Și liderul palestinian Arafat și proiectul său de pace au mai primit Premiul Nobel pentru Pace, însă nu și Mahatma Gandhi, cel care militează împotriva nedreptății și intimidării și care a fost nominalizat de mai multe ori la această categorie.

Și Premiul Nobel pentru Chimie câștigat de canadianul John Macleod în anul 1923 este unul destul de controversat.

Acesta ar fi primit premiul respectiv pentru descoperirea insulinei, deși acesta era în concediu când angajații institutului său au facut această descoperire.

Tot in domeniul chimiei au mai apărut controverse legate de premiul Nobel câștigat de Koichi Tanaka pentru o procedură de folosire a laserului pe care, însă, doar el singur o utilizează.

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...