Connect with us

Hi, what are you looking for?

Worldwide

25 Noimebrie: Ziua internațională împotriva violenței asupra femeilor

Astăzi, la nivel mondial, este sărbătorită Ziua internațională împotriva violenței asupra femeilor.

Acum 20 de ani, Adunarea Generala a Națiunilor Unite a desemnat ziua de 25 Noiembrie ca fiind Ziua Internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Dar ce este violența domestică? Cât de amplu este acest fenomen și ce putem face noi, oamenii de rând împreună cu autoritațile, pentru a-l stopa?

Violența domestică sau violența în familie este un tip de comportament abuziv al unuia sau ambilor parteneri într-o relație intimă precum mariajul, concubinajul, familia, prietenia sau conviețuirea.

Violența domestică poate avea mai multe forme, precum violența fizică sau agresiunea fizică, efectivă sau sub formă de amenințare sau violență sau abuz sexual, abuz emoțional, control excesiv, dominare sau sechestrare.

Cu alte cuvinte, violența fizică are loc atunci când o persoană încearcă să își impună puterea fizica sau psihică asupra partenerului cu care este într-o anumită relație.

Dintre formele de violență menționate mai sus, probabil cea mai cunoscută este violența fizică.

România, din pacate, cunoaște cel mai bine acest fenomen.

Un studiu realizat de INSCOP Research a demonstrat că în România, la fiecare 30 de secunde o femeie este bătută.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Astfel, zilnic, aproape 3000 de femei sunt agresate fizic, iar 3 din 10 femei declară că au fost agresate fizic, verbal sau psihologic de la vârsta de 15 ani.

Totuși, de ce este România atât de afectată de acest fenomen?

Prima cauză este ignoranța, din toate punctele de vedere.

În perioada comunistă, problema violenței domestice a fost total ignorată. Doar dupa căderea comunismului, în perioada de tranziție din anii 1990 s-a încercat soluționarea acesteia, care deja luăsese amploare, însă implementarea legilor impotriva violenței au întârziat să apară.

Abia începând cu anii 2000, problema violenței domestice a început să fie abordată corect din punct de vedere social și legal.

Însă situația era deja destul de gravă.

Între anii 2014 și 2011, 800 de persoane au fost ucise în incidente de violență domestică, iar în 2012, la un an dupa ce s-a implementat ordinul de restricție, au existat peste 1000 de cereri de ordine de protecție.

Se pare că la începutul anilor 2000 chiar și cetățenii României aprobau violența în familie, majoritatea afirmând că femeile sunt bătute adesea din vina lor, sau pentru că merită.

Într-un alt sondaj Eurobarometru, realizat în 2010, 58% dintre români au afirmat că una din cauzele violenței asupra femeilor este “comportamentul provocator”.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Desi în acest moment multora dintre noi ne este greu să credem că oamenii puteau fi de acord cu violența, ei bine atunci, la începutul anilor 2000, o zicală foarte răspândită spunea că “bătaia este ruptă din rai”.

Doar că oamenii nu reușeau să facă diferența între o palmă inofensivă, dată cu dragoste și mult discernământ unui copil când face o prostie, și bătaia care a provocat moartea atâtor sute de femei.

Însă, deși lucrurile s-au mai schimbat de la începutul anilor 2000 până acum, asta nu înseamnă că am ajuns să fim o țară civilizată din acest punct de vedere.

Nici pe departe.

În Romania, în școli încă nu se vorbește despre toate formele de violență.

Copiii încă vâd acest subiect ca fiind unul tabuu, pentru că nu există o materie în sistemul învățământului care să explice unui copil că violul nu poate fi justificat de niciun comportament provocator, că bătaia afectează psihic orice persoană sau că abuzând psihic sau fizic un coleg îi poți distruge încrederea în sine și, prin urmare, chiar și viitorul.

În momentul de față, în București există o singură școală care a implementat o ora de diriigenție diferită de cea normală, școala româno-finlandeză, unde, la ora de dirigenție este invitat un avocat cu experiență în astfel de cazuri, pentru a discuta cu elevii despre fenomenul abuzului fizic și psihic , pentru a-i învăța cum să se descurce și cum să procedeze în astfel de cazuri, dar și despre consumul de droguri sau traficul de minori.

În privința asta, și statul român încercă să ia soluții cât mai bune pentru a combate violența domestică.

Cele trei soluții sunt: în cazul în care o femeie depune plângere pentru violență, nu va mai putea să o retragă, cei care nu respectă ordinele de restricție, vor fi cercetați penal și nu vor mai rămâne doar cu o amendă, dar și introducerea în Codul Penal și de Procedură Penală a Infracțiunilor, precum crimele de onoare, mutilare genitală sau căsătorie cu forța.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Anul acesta, și MAPN (Ministerul Apărării Naționale) se alătură instituțiilor publice și organizațiilor din întreaga lume care sărbătoresc Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor”, prin iluminarea sediului central din București, în culoarea portocaliu, culoare dedicată luptei împotriva violenței asupra femeilor, începând cu ora 20:00.

 

 

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...