Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tech

Top 5 invenții care au schimbat lumea

Presa de tipar

Cel care e a inventat presa de tipar este germanul Johannes Gutenberg și tot el a inventat și a dezvoltat tipografia, în jurul anului 1440.

La sfârșitul societății medievale, în Europa s-a produs o creștere a economiei și culturii.

Cel care a contribuit la această dezvoltare bruscă a culturii a fost Gutenberg atât datorită presei de tipar și a tipografiei, cât și din pricina unei alte invenții, și anume cerneala pe bază de ulei, aceasta dovedindu-se mai durabilă decât celelalte două invenții.

Tiparul a ajutat la răspândirea informației într-un mod mult mai rapid.

La momentul acela era o singură tipografie existentă în Mainz, Germania, urmând ca acestea să apară în scurt timp în 270 de orașe din Europa.

Becul

În antichitate, singura sursa de luminat era focul, sub diferite forme.

Torțele erau cele care ajutau focul să își facă treaba, însă după o perioadă oamenii au început să își dea seama că focul și torțele nu mai fac față cerințelor nevoilor tot mai mari și a apărut o altă idee, și anume arzătorul.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pentru o perioadă a fost util, după a apărut felinarul, și după lampa cu arc.

Niciuna din ideile de mai sus nu a fost atât de revoluționară și benefică precum a fost becul.

Becul a fost inventat de Thomas Edison la data de 21 Octombrie 1879, când defapt a fost aprins pentru prima dată un bec care a luminat timp de 40 de ore.

Thomas Edison explica la acel moment că nu consideră că greșește cu nimic când ceva nu funcționează.

Totuși, cel puțin 1.093 dintre ideile sale au funcționat în practică, primind și brevete de invenție.

Avionul  

În 1906 zbura pentru prima dată cu avionul, fără catapulte sau alte mijloace exterioare, Traian Vuia, constructorul de avioane și motoare, și membru de onoare al Academiei Române.

Traian Vuia s-a născut într-o familie de țărani din satul Surducul Mic, Banat ( astăzi localitatea îi poartă numele).

A decedat pe data de 3 Septembrie 1950, dar a lăsat omenirii numeroase invenții mărețe, precum primul avion, două modele de elicoptere, Vuia I și Vuia II, generatorul cu abur cu combustie internă și ardere catilică și multe altele, datorită pasiunii lui pentru aviație.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Vaccinul

Vaccinul este probabil cea mai bună invenție în domeniul medicinei.

De-a lungul timpului, vaccinul a salvat milioane de oameni vindecându-i de diferite boli molipsitoare sau nu.

Pe 6 Iulie 1885, savantul francez Louis Pasteur a realizat pentru prima dată vaccinul antiarabic, împotriva turbării.

Și Edward Jenner este un alt om de știință care a contribuit prin munca sa la eradicarea variolei, aceasta din urma fiind și singura boală care a fost eradicată vreodată.

Alături de cei de mai sus s-a alăturat și Maurice Hilleman și a contribuit hotărâtor la dezvoltarea acestui domeniu al cercetării medicale, vaccinologia.

El a inventat și imbunătățit peste 25 de vaccinuri iar printre ele se numără și 14 dintre cele recomandate în mod obișnuit în schema de vaccinare a copiilor din țările occidentale.

Telefonul

Fiecare dintre noi are la momentul actual un telefon.
Îl folosim pentru a comunica, pentru a face fotografii, pentru a ajunge în anumite locuri prin intermediul GPS-ului și multe altele, fără de care nu ne putem imagina viața acum.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ei bine, fără imaginația bogată a unui inventator născut în Scoția, noi nu am fi putut face niciunul din lucrurile de mai sus.

Alexander Graham Bell a fost prima persoană ce a brevetat un dispozitiv ce poate emite și intercepta cuvintele rostite.

”Domnule Watson, vino aici. Vreau să te văd”, acestea au fost primele cuvinte rostite la un telefon.

 

Acestea sunt doar câteva dintre invențiile lumii, în realitate fiind sute de idei ale oamenilor de știință, cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, ce ne-au schimbat viața.

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...