Connect with us

Hi, what are you looking for?

Tech

Cum influențează tehnologia viețile tuturor?

Tehnologia a avansat atît de mult încât este prezentă în viața noastră la fiecare pas.

Nu există niciun loc pe pământ unde să nu fi pătruns acest trend important al ultimelor două secole.

Când a fost lansată pentru prima dată, tehnologia era folosită doar pentru producție, însă, în doar câțiva ani a ajuns în casele fiecăruia dintre noi prin diferite aplicații și site-uri social media.

Pentru că a evoluat atât de repede și atât de mult, nimeni nu și-ar fi putut imagina cum vor sta lucrurile în ziua de azi, și nici cum vor fi peste 10 ani, din acest punct de vedere.

Deși ne place să ne petrecem timpul pe social media, să lucrăm pe internet și să stăm cât mai mult pe diferite gadget-uri, tehnologia a adus cu ea numeroase avantaje, dar și dezavantaje.

Printre principalele avantaje de care beneficiem, când ne folosim de tehnologie în orice formă a ei, sunt rapiditatea, accesibilitatea, oportunitatea de a găsi un nou loc de muncă, de a înâlni oameni importanți și de a ne face mai auziți.

Însă, lucrurile nu sunt atât de roz mereu, pentru că oamenii au ajuns să fie dependenți de tehnologie, și se folosesc de aparatura electrocasnică pentru lucruri elementare.

Un bun exemplu este energia electrică, pentru că dacă am rămâne fără energie electrică pentru o zi, mulți dintre noi am suferi destul de mult.

La nivel mondial, peste 3 milioane de persoane folosesc internetul, și comparativ cu anii 2000-2015 numărul de utilizatori a crescut cu 806%.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Aceste cifre ne fac să ne gândim cât de mult au nevoie oamenii de tehnologie, la ce o folosesc cel mai mult și dacă o folosesc din necesitate sau din plăcere.

O întrebare care stă pe buzele tuturor este: cum face față creierul nostru acestor schimbări tehnologice atât de rapide?

Ei bine, e simplu! Se adaptează.

Acest lucru este posibil datorită unei proprietăți unice numită plasticitate prin care creierul nostru se modifică în funcție de experiențele sale cu mediul.

Așadar, creierul nostru ne pregătește pentru a face față diferitelor cerințe cu care urmează să ne confruntăm și cea mai bună dovadă a acestei adaptări este triplarea volumului creierului de la Homohabilis la Homosapiens.

Au loc atât modifiări de structură, cât și modificări în funcțiile creierului.

Practic, de fiecare dată când realizăm o sarcină nouă sau dificilă, creierul nostru întărește anumite conexiuni între neuroni, în timp ce altele se pierd.

Un studiu efecuat în anul 2011 de faimoasa revistă Science a demonstrat că datorită accesibilității crescute a informației prin intermediul diferitelor motoare de căutare, precum Google, ne este mai greu să ne amintim o informație, însă ne este mai ușor să ne aducem aminte de unde putem lua acea informație, ceea ce poate fi o dovadă e flexibilității creierului.

Deși pare greu de crezut, creierul execută anumite sarcini în scopuri utile.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Spre exemplu, decât să se supraîncarce cu informații, el păstrează resurse pentru a le utiliza în alte scopuri.

Din aceasta cauză, internetul poate fi numit un fel de memorie externă în care stocăm informația.

Însă, și creierul poate fi puternic afectat de internet în anumite situații.

În ultima perioadă, deși au parte de atâtea surse de informare, scorurile la inteligență ale generațiilor viitoare cresc, în loc sa scadă.

„Dacă într-adevăr Internetul are multe de oferit celui care știe ceea ce caută, același Internet este de asemenea capabil să completeze abrutizarea celor care navighează fără busolă” a declarat expertul Laurent Laplante.

Deși “generația digitală” este capabilă să realizeze mai multe sarcini în același timp, sau într-un timp foarte scurt, acest lucru are și urmările sale negative.

Timpul petrecut pe internet poate avea atât impact pozitiv, cât și negativ asupra notelor școlare.

Dacă este folosit în scopuri educative, într-un interval de timp limitat, atunci el nu are de ce să afecteze concetrarea și prin urmare situația școalara a unui elev.

Tot odată, și retelele de socializare ne-au schimbat stilul de viață, pentru că apariția acestora a modificat natura interacțiunilor umane.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Putem spune că devenim mai prietenoși, sau dimpotrivă, devenim mai timizi?

Pe de-o parte, rețelele de socilalizare sunt un mediu bun pentru persoanele timide, care își doresc să își facă prieteni însă față-în-față sunt rușinoase, și astfel prin intermediul internetului pot obține suport social.

Înăa, există studii care arată că Facebook-ul poate fi asociat cu depresia, însă doar în anumite cazuri, precum acceptarea de sine scăzută sau anumite vulnerabilități individuale.

Și selfiurile sunt o dovadă a faptului că încercăm să găsim validare din partea celorlalți, ceea ce poate fi asociat cu narcisismul.

Care sunt concluziile?

Cercetătorii afirmă că tehnologia are și efecte pozitive, dar și efecte negative, în funcție de timpul petrecut pe internet dar și de scopul în care îl folosim.

Așadar, acesta ar trebui folosit și la nevoie, dar și pentru divertisment, însă într-un mod limitat.

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...