Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sport

Sporturi pentru copii: cum alegem în funcție de vârsta, temperamentul și pasiunile acestora

Sportul este benefic la orice vârstă, pentru orice persoană.

Adulții, în general, sunt pasionați de mișcare și sport, însă nu se poate spune același lucru și despre copii.

Alegerea unui anumit tip de sport reprezintă o mare provocare pentru adulți pentru că înainte de a le alege un anumit sport, aceștia trebuie să fie atenți la temperamentul copilului, la vârsta acestuia și bineînțeles la preferințele lui.

Deasemenea, părinții trebuie să acorde atenție și posibilelor minusuri de dezvoltare care trebuiesc corectate, precum greutate, imunitate și diferite afecțiuni.

Nu în ultimul rand, părinții trebuie să se rezume și la bugetul pe care îl au pentru a investi în sportul pe care îl face copilul pentru câțiva ani buni.

Care sunt beneficiile sportului pentru copii?

Cel mai important beneficiu pe care îl are sportul în dezvoltarea unui copil este disciplina.

Sportul ajută atât copiii, cât și adulții să fie disciplinați, pentru că trebuie să respecți un anumit program de antrenamente zilnic, trebuie să fii focusat la antrenamente și trebuie să dai tot ce ai mai bun.

Pe lângă disciplină, sportul ajută copiii să crească armonios, puternici și sănătoși.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Și din punct de vedere psihic, sportul este benefic pentru că ajută la dezvoltarea emoțională a copilului, îl ajută să conștientizeze ce ii place și ce nu, să se formeze, mai ales că perioada copilariei este una de formare a propriei personalități.

Dacă vorbim de sport din punct de vedere psihic, pe lângă cele menționate mai sus, mai sunt numeroase beneficii la care ar trebui să ne îndreptăm atenția.

Sportul este cel mai bun aliat împotriva depresiei și stresului, pentru că el consuma adrenalina și hormonii stresului.

Tot odată, efortul depus stimulează creierul să secrete anumite substanțe care combat anxietatea, depresia și tulburările de somn sau insomniile.

Astfel, sportul induce o stare de dispoziție bună, pentru că atunci când facem sport, organismul eliberează endorfine in organism, ce sunt cunoscute drept hormonii fericirii.

Sportul ajută și la interacțiunea socială.

Sporturile de echipă încurajează foarte mult colaborarea între copii, dar și adulți, și îi ajută să își dezvolte abilitățile de comunicare, făcându-și noi prieteni când merg la antrenamente sau la diferite meciuri.

Astfel, din punct de vedere social, el va avea parte de o dezvoltare optimă.

Sportul ajută enorm la creșterea stimei de sine.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Cu toții știm că sportul ajută foarte mult la încrederea și stima propriei persoane, pentru că ne provoacă să ne întrecem limitele, iar pentru copii întrecerea anumitor limite la această vârstă este esențială.

Pe lângă asta, sportul ține obezitatea la distanță, întărește partea musculară și contribuie foarte mult la obținerea unei posturi corecte și frumoasă.

Deși am putea crede că sportul și antrenamentele lungi pot afecta situația școlară, ei bine, lucrurile stau cu totul altfel.

Sportul ajută la îmbunătățirea performanțelor academice deoarece copiii activi își consumă energia pe care o au în plus pe terenurile de sport, și astfel se pot concentra mai bine la activitatea din clasă și vor asimila mai bine informațiile.

În timpul sportului, organismul va elibera și neurotrofine.

Neurotrofinele sunt proteine care ajută la buna-funcționare a celulelor nervoase și îmbunătățesc procesele intelectuale.

În cadrul unui sport de echipă înveți că nu depinde totul de un singur individ. Depinde de muncă pe care întreagă echipă o depune, depinde de puterea de a accepta niște decizii și de acceptare a faptul că fiecare individ are abilități diferite“,  a declarat Ross Morrison, expert în sport pentru NSW Department of Education and Communities din Australia.

Cum ajuta sportul la dezvoltarea fizică armonioasă a copiilor?

Este adevărat că în România oamenii nu prea conștientizează că sportul este esențial atât în dezvoltarea psihică a copilului, cât și în cea fizică, însă e timpul să conștientizăm că sportul nu este un moft, ci o necesitate în viața tuturor, iar în acest sens, specialiștii au realizat studii care dovedesc faptul că sedentarismul este la fel de dăunător precum consumul de tutun.

Advertisement. Scroll to continue reading.

În ceea ce privește dezvoltarea fizică a copiilor, sportul are numeroase beneficii, precum reducerea riscului obezității, păstrarea sănătății inimii, dezvoltarea optimă a mușchilor, a sistemului osos și a tendoanelor.

Sportul ajută foarte mult și la îmbunătățirea coordonării și echilibrului și la îmbunătățirea posturii corpului.

Fâcând sport, îți educi propriul organism să se relaxeze după efort și astfel îl ajuți să evite anumite complicații legate de tensiunea musculară.

Este dovedit științific faptul că sportul ajută la combaterea stărilor de insomnie, la combatarea durerilor de cap și de spate, dar și la dezvoltarea spiritului de echipă și abilităților de leadership.

Care este vârsta potrivită pentru a începe un sport?

„Nu există vârstă prea mică sau prea mare pentru a practica un sport. Cu cât e mai mic, cu atât corpul copilului se va dezvolta mai armonios. La bebeluși se recomandă mișcările coordonate de părinți și e bine să fie „dați la apă“ încă din primele luni de viață. Sunt cursuri de înot special concepute pentru bebeluși, dar trebuie bazine special amenajate, cu apă fără clor, PH echilibrat și temperatura optimă. Există o vârstă pentru fiecare sport, dar cu cât încep mai de mici cu atât cresc șansele pentru a face performanță. Sportul a evoluat atât de mult încât anii de selecție au scăzut foarte mult“, a declarat profesorul de sport Bogdan Jura, pentru revista Adevarul.

Pe de altă parte, este important să ținem cont că ce este prea mult, strică.

Copilul nu trebuie forțat să facă o pasiune pentru sport sau să facă prea multe antrenamente, pentru că, dacă se va concentra prea mult pe o activitate doar din obligație, își va pierde concentrarea asupra altor activități.

Este foarte important să lași copilul să își aleagă sportul preferat și este foarte important să îl lași să renunțe la sport, daca asta își dorește, dar, în același timp, să îi explici care sunt urmările.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Din păcate, românii mai au mult de lucrat la acest capitol.

Un studiu realizat de P&G Romania și citat de Gazeta Sporturilor a demonstrat că 43% din copiii români nu practică niciun sport.

Ce este important de știut este faptul că orice sport ar practica cel mic, este obligatoriu să aibă un echipament adecvat.

Mai multe modele de echipamente poți găsi și aici.

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...