Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sanatate

Tu știi cât de des trebuie să te speli pe dinți? Adevărul despre igiena orală!

Spălatul de dinți de cel puțin 2 ori pe zi ar trebui să facă parte din rutina fiecăruia dintre noi, indiferent de vârstă.  

Igiena orală este extrem de importantă, având în vedere că dinții noștrii sunt supuși unor alimente și obiceiuri ce îi pot deteriora cu timpul dacă nu le acordăm destulă atenție și îngrijire.

Însă, riscul degradării nu apare doar la dinți, ci și la gingii. Placa bacteriană, particulele de alimente adunate între dinți, sau alte alimente dăunătoare pot duce la infecții și inflamații.

Nu degeaba se spune că dantura reprezintă cea mai de preț carte de vizită.

De aceea este important să avem grijă de ea indiferent de cât de ocupați am fi.

Un periaj corect ne poate scăpa de foarte multe probleme stomatologice, însă, din păcate, foarte multe persoane nu acordă importanță necesară periajului dentar efectuat într-un mod corect.

Atunci când te speli pe dinți suficient de des și într-un mod corect, nu numai că vei afișa un zâmbet frumos, dar vei avea parte și de o respirație proaspătă, pentru că atunci când ne spălăm pe dinți, îndepărtăm placa bacteriană, care se lipește pe suprafața dintelui și provoacă afecțiuni gingivale și carii.

În mod normal, un periaj corect ar trebui să dureze minimum 3-4 minute, însă, de cele mai multe ori, majoritatea se spală pe dinți pe fugă, și nu o fac într-un mod corect.

Dacă și tu vrei să ai parte de o dantură sănătoasa și de o respirație proaspătă, ei bine trebuie să ții cont de câteva reguli esențiale.

Advertisement. Scroll to continue reading.
  1. Alegerea periuței de dinți

Un periaj dentar efectuat într-un mod corect pornește, bineînțeles, de la periuța de dinți folosită.

Aceasta trebuie aleasă în funcție de dantură, și de problemele stomatologice cu care ne confruntăm.

Dacă ai gingii sensibile, medicul stomatolog îți va recomanda o periuță ce dispune de peri moi.

Dacă nu ai probleme cu gingiile, o periuță cu perii medii este cea mai potrivită.

Rolul pe care trebuie să îl îndeplinească periuța de dinți, indiferent de tipul acesteia, este să îndepărteze placa bacteriană și depunerile de pe dinți, fără să afecteze smalțul dinților sau să irite gingiile.

Așadar, evită periuțele de dinți mari, pentru că dacă perii sunt mai mari, asta nu înseamna că îți și vor curăța dinții mai bine.

Schimbă periuța de dinți o dată la 3 luni, pentru a evita tocirea excesivă a periilor, și astfel, pentru a evita ca aceasta să-și piardă din eficacitate.

  1. Alegerea pastei de dinți potrivite

Este foarte greu să alegem pasta de dinți potrivită din moment ce există atât de multe variante pe piață.

În general, pastele de dinți au aceeași compoziție, și anume cea aprobată de Ministerul Sănătății.

Pentru că pasta de dinți să fie eficientă 100%,  ea trebuie să conțină fluor și compuși antibacterieni, pentru a preveni apariția cariilor, a parodontozei, și pentru a nu afecta smalțul.

  1. Cum te speli pe dinți corect?

Odată ce ai ales pasta de dinți și periuța de dinți potrivite, efectuează periajul dentar cel puțin 3-4 minute.

Curăță cu atenție întreaga suprafață a fiecărui dinte, și ai grijă să îți cureți și limba la sfârșit.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Pentru a curăța limba sunt suficiente 3-4 mișcări.

Ai grija să nu apeși prea tare pe perii periuței pentru că riști să afectezi țesutul.

  1. De câte ori e bine să ne spălăm pe dinți?

Pentru o sănătate orală optimă, medicii stomatologi recomandă periajul dentar de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara.

În ceea ce privește periajul după fiecare masă, specialiștii recomandă să așteptăm cel puțin 30 de minute chiar și o oră înainte să ne spălăm dinții, deoarece alimentele consumate, în special cele acide, pot avea efecte negative asupra dinților tăi.

Astfel, mișcarea periuței poate împinge acidul din alimente mai aproape de dentină și riști să deteriorezi smalțul dinților și, cu timpul, riști să dezvolți o sensibilitate dentară ridicată.

CONCLUZII

Un periaj dentar efectuat într-un mod corect ne poate scăpa de foarte multe probleme dentare, de aceea este absolut necesar să acordăm atenție acestei rutine.

Trebuie reținut și faptul că, indiferent că efectuăm un periaj corect, nu trebuie să neglijăm nici vizitele la stomatolog.

Acesta va depista orice carie în stadiu incipient sau orice altă afecțiune dentară.

Este necesar să vizităm cabinetul medicului stomatolog odată la 6 luni, pentru un control de rutină.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...