Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sanatate

Toxiinfecția alimentară sau intoxicația alimentară: cauze, simptome, și tratament

Bolile diareice infecțioase reprezintă o a doua cauză de mortalitate și morbiditate din întreaga lume, și au un impact economic foarte mare.

Diareea infecțioasă este o stare patologică produsă de diferite bacterii, virusuri, fungi, paraziți, care se manifestă prin eliminarea de materii fecale moi sau lichide, de cele mai multe ori însoțite de grețuri, vărsături, și crampe abdominale.

Toxiinfecția alimentară este o afecțiune cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene, precum bacterii, virusuri, sau paraziți.

În timpul verii, de cele mai multe ori din cauza temperaturilor ridicate, aceste microorganisme se înmulțesc foarte rapid în diferite alimente perisabile.

Riscul crescut de contaminare este cauzat în principal de condițiile improprii de igienă, gătire, depozitare și conservare incorecte ale alimentelor.

Care sunt cauzele apariției toxiinfecției alimentare?

Alimentul contaminat poate fi cel mai frecvent un preparat pe bază de ou, sau diferite derivate din ou, cum ar fi maioneza, frișca, sau produsele de patiserie.

Pe lângă ou, se mai pot contamina și alimente precum crustacee, pește, mezeluri din surse neverificate și alte preparate pe bază de carne.

Așadar, cum am menționat și mai sus, cele mai frecvente cauze ale apariției toxiinfecției alimentare sunt:

Advertisement. Scroll to continue reading.
 1. Prepararea sau reîncălzirea mâncării la temperaturi necorespunzătoare
 2. Igiena neadecvată a persoanelor care manipulează alimentele respective
 3. Depozitarea necorespunzătoare a alimentelor

Care sunt factorii de risc în dezvoltarea toxiinfecției alimentare?

Ca și în cazul altor patologii, există anumite grupe de risc, precum extremele de vârstă, sau cazurile speciale, cum ar fi:

 1. Femeile însărcinate
 2. Copiii de vârste fragede, sugarii, preșcolarii, care sunt destul de sensibili
 3. Vârstnicii, cei cu vârste de peste 65 de ani.
 4. Persoanele cu diferite boli cronice, care, destul de frecvent, pot face o formă complicată, și pot avea nevoie de ajutor specializat.

Care sunt simptomele toxiinfecției alimentare?

 1. Diaree
 2. Crampe
 3. Greață
 4. Vărsături
 5. Stare de leșin
 6. Dureri de cap

De cele mai multe ori, aceste simptome apar brusc, la câteva ore de la indigestie, iar pacientul simte o stare de rău general, dureri abdominale, amețeli, vărsături, și, uneori, vărsături diareice.

Când este vorba de forme mai grave, pot apărea și simptome precum febraă, frisoane, transpirație, și scăderi ale tensiunii arteriale, împreună cu alte manifestări de ordin general.

Apariția primelor simptome, durata manifestării acestora, dar și severitatea acestora diferă de la persoană la persoană.

E bine de reținut, însă, că nu toate toxiinfecțiile alimentare au aceleași simptome și că grețurile, diareea, vărsăturile, și durerile abdominale sunt cele mai des întâlnite, însă unele toxiinfecții alimentare pot prezenta simptome mult mai grave, determinate de virușii sau bacteriile responsabile:

 1. Intoxicația alimentară cu Clostridium butulinum
 2. Toxoplasmoza
 3. Listerioza
 4. Toxiinfec’ia alimentara cu E. coli
 5. Salmoneloza

Care este tratamentul pentru toxiinfecția alimentară?

Este foarte important să știm cum să acționăm rapid, corect, și complet încă de la primele semne.

Studiile au demonstrat ca sub 10% din toxiinfecțiile alimentare necesită tratament etiologic antibiotic.

Una dintre cele mai frecvente greșeli este consumul de antibiotice fără recomandarea medicului, pentru că antibioticele sunt folosite doar în cazurile cele mai grave ale acestei afecțiuni.

Așadar, există mai multe plante medicinale care pot fi folosite cu încredere de cei care suferă de această afecțiune digestivă, precum:

 1. Menta și mușețelul: consumate sub formă de ceai, de regulă combinate. Acestea două au efecte benefice, având proprietăți analgezice și antiseptice.
 2. Echinacea: este un remediu eficient și puternic, care acționează împotriva multor infecții
 3. Anghinarea: este foarte bună pentru eliminarea stărilor de greață și a vărsăturilor
 4. Busuiocul este o altă plantă benefică, pentru că acționează asupra bacteriilor ce provoacă probleme digestive.

Este foarte importantă și reechilibrarea hidroelectrolitică, deoarece principala cauză a apariției simptomelor este deshidratarea organismului.

În cazul în care suferim de toxiinfecție alimentară, corpul va suferi de deshidratare, de aceea este indicat să consumăm 2 litri de apă pe zi, mai ales dacă suferim și de vărsături.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Totuși, cum putem preveni toxiinfecția alimentară?

Ca la orice altă afecțiune, este important să prevenim, ca să nu tratăm.

Vara, când riscul de contaminare cu produși patogeni este mai mare din cauza condițiilor meteo particulare, trebuie să încercăm să avem o igienă corespunzătoare a mâinilor și să ne alegem foarte bine locul unde servim masa.

De-asemenea, ar trebui să evităm păstrarea alimentelor gătite mai multe zile, pentru că se pot dezvolta multe micro-organisme ce determină infecțiile digestive.

 

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...