Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sanatate

Totul despre postul intermitent: ce este și care sunt beneficiile lui?

În secolul 21 pe internet, la tv, sau în ziare sunt numeroase diete accesibile oricui.

În general femeile, dar și bărbații, tind să urmeze astfel de diete din dorința de a slăbi, sau doar din dorința de a se menține la o anumită greutate.

Postul intermitent este de asemenea o dietă cu ajutorul căreia foarte multe persoane au slăbit.

Ce este postul intermitent?

În prezent, postul intermitent este cel mai popular trend din lumea fitness-ului.

Așadar, postul intermitent, sau în engleză “Intermittent Fasting”- IF, este un model de alimentație care interzice consumul de orice fel de aliment pentru o perioadă de timp.

Cu alte cuvinte, este o noțiune care desemnează perioadele de abstinență voluntară a caloriilor, mai exact până la 25% din consumul zilnic de calorii.

Aceasta abstinență durează de la 16 pana la 24 de ore cu alterarea aportului normal de alimente timp 8 pana la 24 de ore, în funcție de tipul de post intermitent ales.

Care este diferența între postul intermitent și oricare altă dietă?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ținând postul intermitent, practic ai voie să mănânci apropae orice, dar într-un timp limitat.

Oamenii postesc de mii de ani din diferite motive, cum ar fi în timpul somnului de noapte, de nevoie ( din lipsă de alimente), din cauza unei boli, sau din motive religioase. Atât creștinismul, cât și iudaismul, budismul și islamismul impun toate aceste posturi.

Această dietă este concepută pentru a se adapta perfect nevoilor corpului nostru, pentru că organismul nostru este perfect pregătit pentru perioade de foamete, iar procesele corporale se modifică pentru a ne ajuta să funcționăm în continuare.

Ideea de bază a regimului alimentar “Intermittent Fasting” este aceea de a reduce numărul de calorii, ceea ce duce la scăderea greutății și a grăsimii corporale.

Cercetatorii afirmă că este o modalitate foarte bună de a obține silueta mult dorită, fiind în același timp o metodă foarte ușoară, pe care foarte mulți oameni o apreciază, și despre care cercetatorii afirmă că efectele sale pozitive asupra sănătății.

La momentul actual, există mai multe tipuri de post intermitent, în funcție de perioada pe care vrei să o urmezi, sau de frecvența în care nu te alimentezi.

Tipul de IF care ți se potrivește depinde doar de propria persoană.

  1. 16/8 – postul de 16 ore

Acesta este și cel mai natural mod de a vă abține de la mâncare.

16/8 este metoda prin care în fiecare zi timp de 16 ore nu se consumă niciun fel de aliment, și în fereastra de 8 ore rămasă se pot consuma 2, 3 sau mai multe porții de mâncare, în funcție de necesitățile fiecărei persoane. Această metodă este cunoscută și sub numele de Leangains protocol și s-a făcut cunoscută datorită expertului în fitness Martin Berkhan.

Ce presupune IF 16/8?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Practic, în cadrul postului intermitent 16/8 vei renunța la micul dejun, iar ultima masă va fi cea de seară.

Acest tip de post poate fi adaptat în funcție de nevoile fiecăruia, iar dacă micul dejun este cel mai important pentru tine, atunci poți renunța la cină în favoarea acestuia.

În intervalul orar în care nu ai voie să consumi alimente este important să te hidratezi cu diferite lichide, precum apă, cafea neîndulcită și băuturi fără calorii, iar în intervalul orar în care ai voie să mănânci, poți consuma fructe, legume, și alimente sănătoase, pentru a accelera ritmul de slăbire.

  1. Un alt tip de post intermitent la fel de cunoscut ca IF 16/8 este The Warrior Diet ( Dieta războinicului).

Această dietă a fost concepută de Orim Hofmeler care presupunea abținerea de la orice aliment timp de 20 de ore, cu o fereastră de 4 ore în care se poate mânca.

Scopul principal al acestui tip de post este creșterea sistemului nervos simpatic, care ajută la stimularea lipolizei și la accelerarea metabolismului.

În schimb, în fereastra de 4 ore în care puteți consuma alimente ajută la activarea sistemului nervos parasimpatic, care ajută la creșterea absoriției de glucoză și regenerare.

  1. Dieta 5:2, care presupunea post timp de 2 zile pe săptămână

Acest tip de post presupune consumul normal de alimente timp de 5 zile urmat de 2 zile în care se pot consuma doar 500 de calorii pe zi, în cazul femeilor, și 600 în cazul bărbaților.

Însă, această dietă nu este văzută cu ochi buni de către critici din cauza faptului că nu a fost analizată suficient de mult.

Care sunt beneficiile postului intermitent?

Printre cele mai cunoscute beneficii ale postului intermitent se numără scăderea în greutate, sau chiar reglarea glicemiei.

Pe lângă aceste beneficii, postul intermitent contribuie și la bună funcționare a inimii, ajută la reglarea zahărului din sânge, reduce rezistența la insulină, și mărește producția hormonului de creștere.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Este important de știut însă ca acest tip de dietă nu se potrivește oricui, și ca în cazul oricărei alte diete este esențial să discuți cu medicul specialist pentru a nu obține efectul opus, și anume declanșarea anumitor probleme de sănătate.

 

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...