Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sanatate

Singurătatea, una dintre cele mai periculoase boli ale secolului 21

Covid-19 și pandemia ce a fost declanșată de acest virus a accentuat numeroase probleme existente deja la nivel mondial, printre care și boala secolului 21 numită “boala singurătății”.

De ce este singurătatea considerată o boală?

„Se spune că ţigara, alcoolul şi boala/ Îţi fură din ani / De singurătate nu se spune nimic…”, sunt câteva versuri compuse de trupa românească Byron.

Singurătatea, conform studiilor, este o cauză importantă a foarte multor boli, dar despre care se vorbește foarte puțin, și căreia i se acordă foarte puțină atenție.

Deși am fi tentați să credem că singurătatea este doar o figură de stil, o caracteristică a poeților și scriitorilor, sau doar a bătrânilor și celibatarilor, ei bine, adevărul este că singurătatea este a tuturor, într-o măsură mai mare sau mai mică.

În secolul în care ne aflăm, rețelele de social media sunt extrem de accesate.

Ne-am obșnuit să intrăm pe rețelele de socializare, precum facebook, instagram, tik tok, și multe altele, pentru a revedea pe cineva, sau pentru a comunica cu cei dragi, sau chiar pentru a căuta un partener de viață.

Încă de la vârsta copilăriei suntem învățați să reușim în viață pe propriile puteri, să nu cerem ajutorul nimănui, cu alte cuvinte, să fim individualiști. Ceea ce uităm cu toții, sau ceea ce nu ne învață nimeni niciodată, este că nu numai că nu suntem făcuți să trăim singuri, dar starea noastră de bine este dată de calitatea relațiilor noastre.

De-a lungul timpului, mai multe academii și mai mulți oameni au încercat să ilustreze și să demonstreze faptul că singurătatea este extrem de periculoasă, că aceasta este cauza multor boli și că ne poate afecta psihic mai mult decât orice altă boală.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Așadar, celebrul psihiatru și psihoterapeut Irvin Yalom a încercat să transpună gravitatea singurătății printr-o istorisire plină de tâlc:

Se face că un rabin stătea de vorbă cu Dumnezeu despre Rai și Iad. Iată Iadul: Într-o încăpere se află o masă rotundă, iar oamenii așezați la ea erau flămânzi și disperați. Pe mijlocul mesei de afla un ceaun cu tocană care mirosea demențial, însă fiecare ținea în mână o lingură cu coada prea lungă și nu reușea să guste din mâncare. Toți sufereau pentru că nu reușeau sub nicio formă să-și ducă mâncarea la gură. 

Iată Raiul: Aceeași masă, aceeași tocană, aceleași linguri lungi și oameni în jurul mesei. Dar de data aceasta oamenii sunt fericiți. Se hrănesc unul pe celălalt.”

Prin această istorisire se încearcă demontarea faptului că oamenii pot trăi singuri și că pot fi fericiți astfel, ceea ce este total neadevărat.

Singuratatea este la fel de toxică precum consumul a 15 țigări pe zi, scriu cei de la Forumul Economic Mondial.

Așadar, singuratatea a devenit un fel de pandemie globală.

La momentul actual, procentajul celor care locuiesc singuri este mai ridicat ca niciodată.

Jumătate din locuitorii Parisului și două treimi din locuitorii din Stockholm trăiesc singuri. Și în Marea Britanie jumătate din persoanele cu vârste de peste 75 de ani trăiesc singuri, ba chiar mulți dintre ei nu au vorbit cu vreo rudă sau un prieten vechi de luni de zile.

În ceea ce privește Statele Unite, numărul mediu de prieteni apropiați ai unei persoane a scăzut de la 3 la 2 din anul 1985 până în anul 2004, iar numărul celor fără prieteni apropiați s-a triplat.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Care sunt factorii ce favorizează singurătatea?

Un factor principal poate fi urbanizarea, cea care slăbește legăturile cu familia.

Încă nu este foarte clar cât de mult îi afectează pe oameni tehnologia, însă studiile arată că în prezent, oamenii petrec în medie 24 de ore pe zi în mediul online.

Singurătatea te poate afecta și financiar!

În Marea Britanie, o persoană singură trebuie să plăteasca în jur de 6.000 de lire în plus pe an, iar la nivel global, costul singurătății s-a ridicat doar în anul 2010 la 2,5 trilioane de dolari.

Care este soluția pentru combaterea acestui fenomen?

Deja, în unele state au apărut diferite programe și inițiative pentru a combate fenomenul.

În Italia, spre exemplu, foarte mulți studenți se mută cu oameni în vârstă, pentru a le ține companie și pentru a reduce astfel și cheltuielile de chirie.

Marea Britanie a mers și mai departe prin crearea Ministerului

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...