Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sanatate

De ce drogurile sunt considerate arme letale?

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare.

Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență, și mai ales cum pot provoca acestea moartea unei persoane într-un timp relativ scurt?

Ce este dependența de droguri? Cum acționează acestea pentru a provoca o dependență atât de mare? Care sunt consecințele lor? Este adevarat că drogurile distrug neuronii definitiv?

Dependența de droguri este o afecțiune cronică a creierului, care de cele mai multe ori recidivează și provoacă consumul de droguri compulsiv, în ciuda consecințelor pentru cel dependent și cei din jur.

Este un viciu ce afectează în principal creierul, ducând la schimbări în funcționalitatea și strucutura acestuia.

Astfel, decizia de a lua droguri pentru prima dată este o decizie voluntară, însă, schimbările ulterioare din creier provocate de acest consum afectează controlul de sine, capacitatea de a lua decizii raționale și sănătoase și crează o nevoie continuă de a reconsuma droguri.

Deși când vorbim de droguri, primul gând ne duce la cocaină sau marijuana, ei bine, există mai multe tipuri de droguri în lume.

Alcool, cocaina, morfina sau heroina, cannabisul, dar și nicotina sunt cele mai cunoscute și cele mai puternice.

Pe lângă cele menționate mai sus mai sunt multe altele, însă sunt denumite “droguri de sinteză” pentru că se limitează la imitarea efectelor și caracteristicilor celor cinci.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Un bun exemplu de droguri “de sinteză”, sau “de autor”, sunt benzodiazepinele care sunt utilizate în anumite medicamente antidepresive.

Mai exact, ele imită acțiunea alcoolului asupra creierului, însă nu produc și efectele pe care le provoacă abuzul de alcool.

Cum reușesc acestea să distrugă neuronii creierului?

Creierul nostru deja produce în mod natural substanțele indispensabile funcționării lui.

Când îi furnizăm alte substanțe față de cele naturale, practic îi provocăm un scurt-circuit.

În acest fel, drogurile reușesc să se subtituie anumitor substanțe chimice produse în mod natural de organism, denumite substanțe endogene, esențiale pentru reglarea mecanismelor de supraviețuire.

Aceste droguri fac ca acest proces să se blocheze. Adică, odată consumate, aceste substanțe artificiale dau o senzație de plăcere mult mai intensă decât cea produsă în mod normal de organism, iar aceasta din urmă devine inexistentă în comparație cu plăcerea produsă în mod artificial de substanțele psiho-active.

„Dependența de substanțe psihoactive este o boală neurologica în toată puterea cuvântului, la fel ca Parkinson sau Alzheimer, care afectează sistemul motivațional al creierului”, afirmă specialiștii.

Ce substanțe conțin drogurile pentru a crea o dependență atât de mare?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Heroina este un derivat al opiului și face ca nivelul dopaminei din creier, care este responsabilă cu activarea sistemului de recompensă, să crească cu până la 200%.

Cocaina intercaționează direct cu transmiterea dopaminei în creier de la un neuron la altul.

Astfel, dopamina împedică neuronii să oprească dopamina, și astfel duce la o activitate anormală a sistemului de recompensa a creierului.

În diferite experimente efectuate pe animale, cocaina a crescut nivelul dopaminei cu mai mult de trei ori decât nivelul normal.

Nicotina este principalul ingredient din țigări care provoacă dependență.

Așadar, în momentul inhalării fumului ce conține nicotină, aceasta substanță este absorbită de plămâni și transmisă la creier.

Astfel, nicotina crește nivelul de dopamină cu 25-40% față de normal.

Alcoolul provoacă o dependență evaluată la nota 1,9 din 3, adică poate crește nivelul dopaminei cu 360%.

Un studiu a demonstrat că cel puțin 22% din persoanele ce consumă alcool dezvoltă dependență și este clasat pe primul loc ca cel mai dăunător drog existent.

Advertisement. Scroll to continue reading.

„Toate substanțele psihoactive acționează la nivel cerebral servindu-se de complicatul mecanism al plăcerii, care reglează activități precum aceea de a mânca sau a face sex. Numai că plăcerea, atunci când devine un scop în sine, obsesivă, nu face bine, și de aceea natura a ales s-o regleze printr-un circuit de control”, a afirmat profesorul Gian Luigi Gessa, specialist în neuro-psiho-farmacologie și profesor la Universitatea Cagliari într-un articol al revistei italiană, Focus.

Cele mai întâlnite efecte ale drogurilor sunt dependența, îmbolnăvirea anumitor organe precum inima, rinichii, ficatul , dar și durerile musculare, sau cele din zona abdomenului, sau din zona inimii.

Pe lângă cele de mai sus, la fel de frecvente sunt și halucinațiile, poți vedea, auzi sau simți lucruri care nu există în realitate, dar și stările de depresie, anxietatea, anumite sângerări, boli mintale, încetinirea creșterii în înălțime, precum și încetinirea dezvoltării corpului.

Desigur că mai sunt sute de efecte negative ale substanțelor interzise.

Drogurile afectează fără îndoială capacitatea de concentrare și învățare, provoacă insomnii, favorizează și produc diferite infecții și, bineînțeles, provoacă intoxicație.

Ca urmare a acestor efecte vor fi pierderea cunosțiinței, scăderea tensiunii și a temperaturii corpului, coma, oprirea respirației sau șocuri cardio-respiratorii și în cele din urmă deces.

Deși vânzarea și traficul de droguri sau îndemnul la consum de droguri sunt pedepsite de lege cu închisoare, persoanele ce le consumă sau care dezvoltă o anumită dependență și își doresc să renunțe la ele prin tratament pot fi tratate de medicii specialiști fără a fi pedepsiți.

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Business

Magazinele online pot părea o idee foarte bună de business. Mulți tindem să credem că oricine își poate face un magazin online, cu o...