Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sanatate

Cât zahăr se găsește în ceea ce mănânci și bei?

În ziua de azi este foarte greu să ai o dietă echilibrată, care să conțină toți nutrienții de care corpul uman are nevoie.

Deși este foarte blamat, și zahărul este unul dintre nutrienții pe care trebuie să îi asimileze corpul nostru.

Astfel, fără zahăr nu am putea trăi, însă consumarea acestuia în exces crește riscul de a dezvolta o mulțime de afecțiuni precum cele dentare, diabet de tip 2, obezitate, și multe altele.

Zahărul este un carbohidrat simplu ce aparține unei clase de substanțe cu rol de producător de energie la nivel celular.

Cele trei tipuri principale de zahăr sunt: sucroza, lactoza, și fructoza.

Chiar dacă organismul nostru are nevoie de zahăr sub formă de glucoză, monozaharidul care este folosit în celule pentru producerea de energie, pentru a supraviețui, consumarea unei cantități prea mari poate duce la numeroase probleme de sănătate.

Românii se află în topul celor mai mari consumatori de zahăr din Europa, cu o medie de zahăr consumat de 30 de kg pe an, dublă față de media din restul țărilor ale Uniunii Europene.

Deși am fi tentați să credem că zahărul este prezent doar în dulciuri, trebuie să știm că nu este deloc așa, pentru că zahărul se găsește și în fructele deshidratate, în sucuri, în muștar, ketchup, sau chiar iaurturi.

Dacă un copil a băut odată suc, nu e o problemă atât de mare. Problema e legată de aportul mare de calorii şi de zaharuri. Printre efectele negative sunt caria dentară şi, cu timpul, creşterea în greutate, e vorba de un cumul de zahăr. Este important să ne uităm pe etichetă”, explică Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor – InfoCons.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Atunci când verificăm eticheta produselor pentru a vedea câtă cantitate de zahăr conține, putem să nu ne dăm seama care este de fapt realitatea, pentru că există zeci de denumiri sub forma cărora se regăsește zahărul, precum: dextroza, maltoza, lactroza, fructoza, sau nectar de algave.

„Sucurile cu îndulcitor sunt, într-adevăr, mai dezechilibrate. Mult zahar se găseşte şi în alte produse însă depinde în ce cantitate este consumat. Cert este că supraponderabilitatea e dată de un cumul de factori. Spre exemplu, un pahar de suc acidulat poate favoriza, în timp, creşterea în greutate”, afirmă medicul Corina Zugravu, specialist în alimentaţie publică.

Zahărul a fost nelipsit din alimentația românilor în anul 2016, anul în care s-au facut studiile din care a rezultat că românii sunt cei mai mari consumatori de zahăr din întreaga Europă.

Ba chiar în anul 2016 s-a înregistrat un consum de zahăr cu 21% mai mare decât în 2015, ceea ce a și dus la un număr mai mare de internări în spital pentru probleme cardiace și crize de diabet.

Care este conținutul de zahăr din alimentele care ne plac cel mai mult?

Ciocolata este, bineînțeles, cea care are cel mai mare aport de zahăr, și ar trebui consumată ocazional.

Astfel, un snikers de 52,7 grame conține nu mai puțin de 7 lingurițe de zahăr, o ciocolată cu lapte de 44 grame conține 6 lingurițe de zahăr, și un twix de 50 de grame conține 6 lingurițe de zahăr.

Ce cantitate de zahăr conțin băuturile pe care le consumăm?

Și băuturile răcoritoare conțin cantități de zahăr mult prea mari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

American Heart Association a afirmat pe baza unor studii că există o legătură directă între băuturile carbogazoase și bolile de inimă, iar consumul unor cantități mari în fiecare zi crește riscul de a dezvolta boli cardio vasculare.

Astfel, o doză de Coca-Cola, sau una de Pepsi, conține nu mai puțin de 8 lingurițe de zahăr, o doza de Red Bull conține 7 lingurițe de zahăr, o doză de Sprite conține 8 lingurițe de zahăr, și o doză de Mountain Dew conține 11 lingurițe de zahăr.

Conțin zahăr și fructele proaspete?

Deși nu au zahăr adăugat, și fructele conțin acel tip de zahăr numit fructoză.

Raportat la 100 de grame, mango conține 3 lingurițe de zahăr, bananele conțin 3 lingurițe de zahăr, merele conțin 2 lingurițe de zahăr, strugurii conțin 4 lingurițe de zahăr, lămâile conțin o jumătate de linguriță de zahăr, căpșunile conțin 1,3 lingurițe de zahăr, iar afinele conțin 1,7 lingurițe de zahăr.

De ce trebuie să fim foarte atenți la cantitatea de zahăr pe care o consumăm?

The American Heart Association atrage atenția asupra faptului că o cantitate mare de zahăr consumată în mod constant poate duce la boli precum obezitate, boli cardiovasculare, dar și diabet de tip 2.

Chiar dacă zahărul nu cauzează în mod direct diabet, persoanele ce consumă mai mult zahăr decât media recomandată sunt mai predispuse la creșteri în greutate care reprezintă un factor de risc pentru diabet de tip 2.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...