Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sanatate

Care sunt lucrurile pe care trebuie să le eviți în timpul sarcinii?

Perioada sarcinii este o perioadă destul de delicată, dar și una destul de frumoasă.

În momentul în care aflii că ești însărcinată, începi să fii atentă la o mulțime de lucruri, și, în același timp, să auzi o mulțime de lucruri.

Toată lumea se grăbește să îți dea sfaturi, îndemnuri, iar unele din ele te sperie, în timp ce altele te ajută.

Probabil fiecărei femei i se pare că sarcina vine cu numeroase interdicții, riscuri și foarte multe semne de întrebare, printre care cele mai auzite sunt: “nu face efort”, “nu consuma alcool”, “nu fuma”.

Însă, cel mai indicat este să mergi să discuți cu medicul specialist și să îl întrebi ce poți face, și ce nu, în funcție de propriul organism.

Desigur, există câteva interdicții generale care se aplică în orice sarcină, precum:

  1. Nu lua medicamente fără să ți le recomande medicul tău!

Consumul de medicamente nu este indicat în sarcină dacă nu sunt recomandate de medicul care îți supraveghează sarcina.

Consumul de medicamente neprescrise este interzis deoarece acestea trec prin placentă și afectează dezvoltarea fătului.

Nici vitaminele nu sunt recomandate, și nici suplimentele, daca nu sunt prescrise special pentru tine.

Indiferent că sunt prescrise de un medic specialist, mai întâi consultă-te cu medicul tău ginecolog.

Advertisement. Scroll to continue reading.
  1. Spune nu fumatului activ sau pasiv!

Pe lângă faptul că fumatul îți face rău în mod general, fumul de țigări conținând peste 4000 de substanțe nocive, în plus, în timpul sarcinii, acesta afectează circulația și dezvoltarea fătului.

Acest lucru se întâmplă datorită faptului că provoacă îngustarea vaselor de sânge și reduce cantitatea de oxigen care ajunge în placentă, și respectiv la făt.

Cu alte cuvinte, când tu fumezi, va fuma cu tine și fătul, pentru că așa cum am menționat mai sus substanțele care ajung în sânge, ajung direct la el.

De aceea, nou-născuții ai căror mame au fumat în timpul sarcinii cântăresc mai puțin cu aproximativ 200 de grame decât cei ai căror mame nu au fumat pe perioada sarcinii.

Și fumatul pasiv are aceleași efecte asupra ta și asupra sarcinii pe care o porți.

  1. Nu consuma alcool!

Și alcoolul, ca și țigările, trece prin placenta și afectează dezvoltarea fătului.

Este adevărat că în general, în cantități mici sau moderate, alcoolul nu are consecințe asupra sănătății tale, însă în sarcină este recomandat să fie evitat.

Ba mai mult, consumul de alcool în sarcină poate duce la declanșarea unor afecțiuni precum trombofilie, hipertensiune, sau chiar nașterea copilului cu sindromul alcoolic fetal (Fetal Alcohol Syndrome – FAS), cel care provoacă anomalii funcționale și anatomice ale unor sisteme, ceea ce poate duce la afecțiuni ale vederii, ale auzului, sau chiar neurologice.

  1. Nu consuma cafea, ceai, sau băuturi energizante!

În general, cafeina consumat cu moderație de o persoană sănătoasă nu are efecte negative, însă în timpul sarcinii, aceasta poate provoca arsuri epigastrice.

Pe lângă asta, mai poate provoca tahicardie și creșterea tensiunii arteriale.

Deasemenea, dacă ești pasionat de cafea și bei în cantități mari, acest lucru poate duce chiar la pierderea sarcinii.

  1. Spune NU zahărului!

În general, dulciurile nu sunt recomandate pentru că acestea conțin o cantitate mult prea mare de zahăr, și devin nocive pentru organism.

Oricum există riscul de a dezvolta diabet gestational, care este specific sarcinii, așadar, este mai bine să îți iei glucidele de care ai nevoie din alte surse, precum fructe și legume, decât din dulciuri concentrate.

Advertisement. Scroll to continue reading.
  1. Nu renunța la sport!

Este adevărat că sunt anumite sarcini care au nevoie de repaus general, însă dacă nu ai probleme cu sarcina nu ai de ce să abandonezi sportul.

Sportul te va ajuta atât psihic, dar și fizic, pentru că vei lua în greutate atât cât trebuie.

Înainte de a începe vreun sport, discută cu medicul tău și consultă-l în ceea ce privește tipul de antrenamente, pentru că acestea depind de cât de avansată este sarcina.

Poți merge la gimnastică specială pentru gravide în centre specializate, lucru care te va ajuta să ai o naștere mai ușoara și să revii mai repede la kilogramele dinaintea sarcinii.

Desigur, mai sunt și alte interdicții, cum am menționat mai sus, în funcție de propriul organism, dar sunt și câteva lucruri care sunt permise și care nu prezintă niciun risc.

  1. Odihnește-te, nu te stresa prea tare și bucură-te cât mai mult de această perioadă.
  2. Respectă calendarul de consultații impus de medicul tău, ca totul să meargă bine.
  3. Fii activă. Nu sta prea mult în pat sau pe scaun, ci ia-ți mici pauze în care să faci mișcare.
  4. Alege un stil de viață echilibrat. Nu merge pe ideea că ești însărcinată și poți mânca orice, oricât și la orice oră. Axează-te pe consumul de alimente proaspete, fructe, legume, proteină. Nu trebuie să te abții de la nimic dacă îți este poftă, însă nici nu trebuie să exagerezi.

Așadar, deși pare o perioadă complicată, sarcina este defapt o perioadă foarte frumoasă, și poate fi în același timp o perioadă foarte relaxantă, dacă te documentezi puțin, și dacă iei lucrurile cu calm și fără să te stresezi prea tare.

 

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...