Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sanatate

Când este nevoie de ochelari la copii?

Problemele oftalmologice sunt destul de frecvente în rândul copiilor.

La momentul actual, 1 din 10 copii preșcolari pot avea probleme cu ochii sau cu vederea.

Studiile arată că de cele mai multe ori copiii sunt predispuși să aibă probleme cu vederea dacă și alte persoane din familie au avut astfel de probleme.

De aceea toți părinții trebuie să fie atenți la simptomele acestor afecțiuni pentru a putea preveni eventualele probleme ale copiilor lor.

Primii 5-6 ani de viață sunt foarte importanți pentru dezvoltarea vederii. Este foarte posibil ca unii copii să aibă nevoie de ochelari pentru a corecta vederea, în timp ce alții vor avea nevoie de ochelari pentru a fi siguri că vederea lor se dezvoltă într-un mod corect.

Care sunt cauzele principale care justifică necesitatea ochelarilor la copii?

Exista 5 cauze principale care justifică necesitatea ochelarilor la copii:

  1. Copilul poate suferi de miopie.

Miopia se manifestă prin faptul că poți vedea bine de aproape, însă vederea la îndepărtare este neclară.

Aceasta este și una dintre cele mai frecvente probleme vizuale pentru copiii de vârstă preșcolară.

 

Advertisement. Scroll to continue reading.
  1. Copilul poate suferi de hipermetropie.

Aceasta este total diferită de miopie, pentru că se manifestă prin vederea clară la îndepărtare, dar neclară în ceea ce privește lucrurile apropiate.

Totuși, această afecțiune este foarte puțin întâlnită în rândul copiilor.

 

  1. Copilul poate avea astigmatism, care se manifestă prin vedere încețoșată la orice distanță, ceea ce se poate întâmpla dacă învelișul ochiului este modelat inegal.

 

  1. Strabismul este o altă afecțiune ce se manifestă prin vedere încrucișată, prin faptul că ochii nu sunt paraleli. Strabismul poate apărea la un singur ochi, sau, cel mai frecvent, la ambii ochi.

 

  1. Ambiliopia este o boală care este cunoscută și sub numele de “ochi leneș”. Deobicei, ambiliopia se dezvoltă odată cu vederea încrucișată, numită strabism.

 

Care sunt simptomele pe care le prezintă copiii când au probleme cu vederea?

De cele mai multe ori simptomele care prezintă o anumită problemă la nivelul ochilor sunt silențioase, ba chiar uneori lipsesc cu desăvârșire.

Deși este foarte greu să ne dăm seama ce se întâmplă cu copilul nostru în ceea ce privește vederea acestuia, trebuie să fim atenți la câteva lucruri, precum:

  1. O primă pistă care ne poate duce către faptul că un copil are probleme cu vederea este faptul că stă prea aproape de televizor, sau ține o carte prea aproape de ochi sau stă prea aplecat asupra caietului.

 

  1. Un alt semn este faptul că se folosește de un deget pentru a-și ghida privirea atunci când citește, ca urmare a faptului că nu reușește să urmărească rândurile.

 

 

  1. Dacă se uită cruciș, pentru că nu reușește să-și focalizeze simultan ambii ochi, sau își înclină capul pentru a vedea mai bine, atunci un control oftalmologic i-ar fi necesar.

 

  1. Dacă își freacă ochii prea des și afirmă că simte o senzație de mâncărime, sau dacă are ochii roșii pentru o perioadă mai lungă de 5 zile, atunci este posibil să sufere de anumite probleme cu vederea.

 

  1. Sensibilitatea la lumină, faptul că se plânge că îl dor ochii, capul sau tamplele, sau dacă lăcrimează abundent, sau clipește des, sunt alte simptome ale afecțiunilor de vedere.

Ce trebuie să facem dacă descoperim că școlarul are probleme de vedere?

Problemele de vedere duc adesea la scăderea capacității de concentrare în timpul cursurilor, afectând chiar și performanțele școalare, afirmă medicul specialist oftalmolog dr. Beatrice Voiculescu.

Primele simptome evidente pot apărea când copilul începe școala.

Dacă observăm anumite probleme la nivelul ochilor, primul pas este să programăm copilul la oftalmolog și să discutăm cu medicul specialist în legătură cu tratamentul adecvat, pentru că doar un medic oftalmolog specialist poate depista și trata problemele de vedere la timp.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Este foarte important să fim atenți la eventualele probleme de vedere ce pot apărea la copiii noștri, pentru că studiile arată că 80% din cunoștiințele acumulate de copii până la vârsta de 12 ani se cumulează prin intermediul ochilor.

O vedere mai bună îl poate ajuta pe copil să se concentreze mai bine la școală și să se integreze mai bine în grupuri.
Dacă și tu cauți ochelari de vedere, de soare, sau lentile de contact, poți arunca o privire și pe site-ul Lensa, unde vei gasi o gamă variată, din care să-ți poți alege perechea preferată.

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...