Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sanatate

Căderea părului, inamicul frumuseții, cauze și remedii

Căderea părului este o problemă reală, cu care se confruntă atât femeile, cât și bărbații.

Cele mai întâlnite cauze sunt: factorul ereditar, dar și îngrijirea necorespunzătoare a acestuia.

Însă, când acestea două ies din discuție, pierderea unui număr mare de fire de păr ne poate oferi informații importante despre propriul organism.

 1. Informații generale despre căderea părului

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, este normal ca o persoană să piardă zilnic o medie de 50-100 de fire de păr.

Acest lucru se întâmplă în general în timpul dușului, în timpul uscării sau perierii părului.

Așadar, procesul de pierdere al părului este unul normal și firesc, prin care firele îmbătrânite sunt înlocuite cu altele noi, ce cresc ulterior din același folicul.

Însă, dacă se pierde o cantitate mai mare de păr decât este normal, atunci poate fi vorba despre o problemă.

 1. Care sunt afecțiunile care pot determina căderea părului?

Cum am precizat și mai sus, căderea părului poate fi un simptom al unei afecțiuni și trebuie interpretată ca o alarmă dată de organism.

Printre afecțiunile care pot determina căderea părului se numără:

 • Dereglările hormonale

Anumite dezechilibre hormonale, inclusiv cele asociate afecțiunilor tiroidiene, precum modificările hormonale din timpul sarcinii, din timpul nașterii, sau cele din perioada premenopauzei sau menopauzei pot declanșa o cădere mare a firelor de păr.

 • Boli de piele

Există și câteva boli ale pielii ce pot declanșa o cădere mare a părului, precum dermatita seboreică, eczemele, sau psoriazisul.

 • Traumatismele fizice

Și traumatismele fizice sau intervențiile chirurgicale au capacitatea de a întrerupe brusc ciclul normal de creștere al părului.

Așadar, în decurs de câteva luni poate fi afectată până la 75% din suprafața scalpului.

Vestea bună este că de cele mai multe ori părul se regenerează.

Advertisement. Scroll to continue reading.
 • Infecții

Anumite infecții, precum impetigo, infecție bacteriană a pielii, care de cele mai multe ori este întâlnită la copii, sau sifilis, ambele pot duce la căderea firelor de par și pot duce chiar la alopecie.

 • Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este unul dintre motivele pentru care multe femei se confruntă cu pierderea părului sau apariția acestuia în zone nedorite.

 • Stresul

Și stresul fizic sau cel emoțional pot fi doi dintre factorii ce influențează pierderea părului.

De obicei, firele de par încep să cadă după 2-3 luni de la manifestarea unui episod stresant.

Prin înlăturarea factorilor de stres, pierderea firelor va fi stopată, creșterea acestuia revenind la normal.

 • Afecțiunile autoimune

Anumite boli autoimune, precum lupus eritematos sistematic, afecțiune cronică ce se manifestă prin inflamație și leziuni ale țesuturilor din organism, sau Basedown Graves, gușă exoftalmică, pot provoca o cădere masivă a firelor de păr, potrivit afirmațiilor făcute de reprezentanții asociației American Autoimmune Related Diseases Association.

 1. Alți factori care pot provoca o cădere anormală a firelor de păr

Cum am menționat mai sus, moștenirea genetică poate fi un factor important în căderea firelor de păr.

 • Moștenirea genetică este una din cele mai întâlnite cauze ale căderii părului, iar primele semne pot fi vizibile începând cu vârsta de 20-30 de ani.
 • Vârsta este o altă cauză, pentru că odată cu înaintarea în vârstă, aproape toate persoanele se confruntă cu subțierea și căderea firelor de par, însă aproximativ 40% dintre femei și bărbați suferă de aceste afecțiuni mai mult decât ceilalți.
 • Alimentația deficitară este o altă cauză a pierderii părului, pentru că pentru a avea un păr sănătos avem nevoie de vitaminte, minerale, și proteine.

Un regim alimentar sărac în cele menționate mai sus poate duce la bulimie și anorexie, și de aici, la căderea masivă a părului.

 

 1. Care sunt remediile împotriva căderii părului?

Dacă ne confruntăm cu anumite căderi ale firelor de păr, trebuie să adoptăm o dietă bogată în omega 3, fier, zinc, seleniu, vitamina A, vitamina C, și complex de vitamine B.

 1. Reguli pentru îngrijirea corectă a părului

Pentru a avea un păr sănătos și pentru a evita căderea acestuia, este important să ținem cont de câteva reguli de îngrijire, precum:

 • Să îl spălăm de 2-3 ori pe săptămână.
 • Să folosim șampoane blânde și naturale, fără surfactanți puternici
 • Să nu stoarcem părul imediat după baie, ci să-l înfășurăm într-un prosop din microfibră, care absoarbe apa fără să îl agreseze.
 • Să evităm folosirea produselor de styling, uscarea părului cu aer mult prea cald, să nu îl decolorăm, și să nu folosim accesorii rigide pentru prinderea părului.

În consecință, trebuie să identificăm cauzele care pot provoca acea cădere masivă a părului, să discutăm cu un medic specialist, și să încercăm să remediem problema.

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...