Connect with us

Hi, what are you looking for?

Divertisment

Operațiile estetice: o necesitate în timpul Primului Război Mondial

Dintotdeauna oamenii au fost preocupați de felul în care arată.

De la o simplă dorință de a schimba ceva la aspectul fizic, până la complexe ce ne fac să credem că nu suntem destul de buni pentru anumite persoane din jurul nostru, chirurgia estetică a fost cea mai bună armă a celor care și-au dorit să își îmbunătățească ceva la propriul aspect.

Cu toate acestea, chirurgia estetică nu s-a dezvoltat dintr-un moft, ci dintr-o necesitate.

În Primul Război Mondial un numar extrem de mare de soldați au suferit răni faciale produse de gloanțe și obuze.

La acel moment, chirurgul Harold Gillies, recunoscut ca părintele chirurgiei plastice moderne, a încercat să reconstruiască fețele distruse de război ale soldaților.

„Din cauza faptului că a fost un război de tranşee cele mai multe traume se desfăşurau in jurul feţei. Armele nu erau atât de puternice încât să provoace decesul victimei şi atunci o mare parte de pacienţi ajungeau vii dar mutilaţi.”, afirmă acum Dr. Emanuel Albu, chirurg plastician.

„În spitalul înfiinţat în 1917 lângă Cambridge, (Gillies şi echipa lui) într-o scurtă perioadă de timp, au făcut 11.000 de operaţii la 5000 de pacienţi. Deci o medie de 2 operaţii la doi pacienti.”, a mai adăugat acesta.

Cum am menționat și mai sus, soldații care veneau din război cu astfel de cicatrici, care din păcate erau foarte vizibile fiind localizate la nivelul feței, apelau la aceste proceduri estetice pentru a se integra ulterior în societate.

Cum se proceda în timpul operațiilor estetice?

Advertisement. Scroll to continue reading.

Inițial, pacienții erau adormiți cu eter și cloroform, însă efectul anesteziei nu era atât de puternic precum cel din zilele noastre.

Deasemenea, nici tehnicile folosite nu erau moderne, ci mai degrabă unele primitive, însă dorința pacienților de a se îndrepta spre normalitate, îi determina să suporte orice chin.

„Atunci au descoperit o proprietate a corpului omenesc de a integra părţi proprii din corp, care veneau din altă parte. Cu alte cuvinte dacă aveai o traumă la nivelul feţei, desenai un lambou pe gât, îl mutai la nivelul feţei şi plaga respectivă se vindeca. Pentru că, istoric, cele mai multe răni în timpul războilui erau tratate cu o altă traumă- cum era uleiul încins- nu ajungea că erai rănit mai venea şi cineva şi îţi turna ulei încins în plagă.”, a afirmat doctorul Emanuel Albu.

Ce este important de știut este faptul că erau și soldați care erau operați în spitalul inființat în anul 1917 de Gillies, însă erau foarte mulți care erau operați direct pe front, unde condițiile erau insalubre.

Însă, deși pare greu de crezut, în mare parte procedurile se făceau fie la reședința medicului, fie la resedința pacientului, pentru că se considera că spitalele nu erau atât de curate pentru astfel de intervenții.

De altfel, la vremea respectivă nu era stabilită o legislație pentru acest domeniu, prin urmare fiecare pacient își asuma pe propria raspundere operația.

Din cauza asta pacienții își făceau singuri dreptate, iar presiunea pusă pe medici era foarte mare.

„Povestea care reflectă cel mai bine tipul acesta de risc este al unui chirurg din Kentucky- Ephraim McDowell. Concetăţenii lui îl aşteptau în faţa casei cu o funie legată de un pom, în aşa fel încât, dacă pacienta deceda, avea şi el oarecum aceeaşi soartă.”, a afirmat dr. Albu.

Din dorința de a ajunge la o oarecare normalitate, chirurgia plastică s-a transformat în prezent într-o obsesie pentru perfecțiune, pentru mulți dintre pacienți.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Hollywood-ul este locul în care majoritatea celebrităților au intervenții chirurgicale.

Cei care nu au totuși niciun fel de intervenție chirurgicală, cu siguranță au apelat la intervenții minim-invazive.

Așadar, injectările cu botox sau acid hialuronic sunt deja ceva absolut normal, precum și operațiile cu implant mamar, rinoplastiile, liposucția sau abdominoplastia.

Tocmai din cauza acestei obsesii pentru perfecțiune, în ziua de azi se vorbește tot mai mult de așa zisele “tulburări dismorfice” sau “sindromul urâțeniei”.

Aceste tulburări dismorfice apar când pacientul este preocupat de un defect minor sau chiar inexistent.

În momentul de față, în România există sute de clinici private de chirurgie estetică, aproximativ 50% dintre acestea fiind doar în București.

Cele mai solicitate intervenții ale momentului sunt injectările cu botox sau cu acid hialuronic, rinoplastia și operațiile cu implant mamar.

Studiile arată că doar anul trecut peste 3500 de femei au apelat la operația de mărire a sâ

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...