Connect with us

Hi, what are you looking for?

Divertisment

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât: Deschiderea unui cont pe o rețea de socializare folosind numele altei persoane este considerată infracțiune

Se pare că anul 2021 vine cu numeroase schimbări, chiar și în ceea ce privește social media.

Completul pentru dezlegarea și rezolvarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că este infracțiune fapta unei persoane de a deschide sau de a folosi un cont de rețea de socializare pe numele unei alte persoane, unde ar putea fi postate fără acordul acesteia, anumite informații, fotografii sau imagini video.

Această decizie a venit ca urmare a unei sesizări de la Curtea de Apel Brașov în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru rezolvarea unui caz în care un bărbat a comis infracțiunea de a deschide un cont fals pe o rețea de socializare, dar și pe un site de adulți, unde a publicat informații și imagini compromițătoare pentru fosta iubită, fără a-i cere acordul.

Bărbatul a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 8 luni de închisoare pentru șantaj, fals informatic, și violarea vieții private.

Conform declarațiilor, toate acestea s-au petrecut în luna decembrie a anului 2018, cand bărbatul și-a amenințat iubita că va publica mai multe materiale foto și video în care aceasta apărea dezbrăcată, și în care cei doi întrețineau relații sexuale, dacă aceasta nu va relua relația cu el, relație pe care victima o încheiase anterior.

Ulterior, bărbatul a și creat în numele fostei iubite o pagină pe un site destinat adulților, unde a postat respectivele imagini compromițătoare.

Acesta nu s-a oprit aici. A deschis și un cont de facebook, un profil fals, pe numele persoanei vătămate, unde deasemenea a publicat materialele foto și video.

La judecarea apelului, judecătorii de la Curtea de Apel Brașov au decis sesizarea Inaltei Curți de Justiție și Casație cu pronunțarea unei chestiuni de drept. „Dacă fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului (reţea care nu solicită dovezi din care să reiasă folosirea numelui real de către deţinătorul unui cont), furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date reale vizând această persoană (informaţii, fotografii, imagini video etc.) realizează condiţiile de tipicitate ale infracţiunii de fals informatic, prevăzută de art. 325 din Codul penal, cu referire la cerinţele ca acţiunea de introducere a unor date informatice să fie realizată fără drept şi, respectiv, să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.

Curtea de Apel Braşov a motivat sesizarea prin faptul că în dosare asemănătoare privind săvârşirea infracţiunii de fals informatic prin creare de conturi false pe reţelele de socializare instanţele au dat decizii contrare, de la condamnare la achitare sau schimbarea încadrării juridice.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Instanţa supremă a decis în acest caz că este infracţiune fapta unei persoane de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare pe numele unei alte persoane, fără acordul acesteia.

„Fapta de a deschide şi utiliza un cont pe o reţea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane şi introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întruneşte două dintre cerinţele esenţiale ale infracţiunii de fals informatic prevăzută în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept şi cea ca acţiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”,  s-a pronunțat în hotărârea ICCJ.

Astfel, instanța a hotărât că se constituie infracțiune fapta unei persoane de a deschide și de a utiliza un cont pe o rețea de socializare sub numele unei alte persoane, fără ca aceasta să își dea acordul.

Conform Codului Penal, infracțiunea de fals informatic se pedepsește cu închisoare între 1 și 5 ani.

 

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...