Connect with us

Hi, what are you looking for?

Business

Românii, educați financiar de covid 19

În luna martie, virusul Sars-Cov-2 a schimbat viața oamenilor din întreaga lume.

Nimeni nu se aștepta să apară un virus atât de periculos, atât de ușor de răspândit și care să zdruncine atât de tare economia întregii lumi.

Nimeni nu era pregatit pentru o asemenea perioadă, nici pentru cele doua luni de lockdown, dar nici pentru perioada care a urmat după pandemie, și în care încă putem spune că ne aflăm, și anume, un început de criză economică.

Și acest lucru s-a vazut încă din prima perioadă a pandemiei, când frica și panica de pandemie au ajuns la un nivel la care nu se aștepta nimeni, și anume, criza de hârtie igienică.

Desigur, România nu a fost nici pe departe singura țară care a avut parte de o astfel de mini-criză, în Hong Kong și Singapore hârtie igienică fiind atât de rară încât devenise o noua monedă de schimb, iar în Japonia, cele din băile comune, din restaurante sau magazine, ajunseseră să fie legate cu antifurturi pentru a împedica să fie furate.

Și Germania, dar și Olanda s-au chinuit să facă față cererii extrem de mare pentru hartia igienică.

Nu mai vorbim de măști de protecție, mănuși și dezinfectant.

Acesta produse s-au vândut luni întregi la suprapreț.

Măștile lipseau din orice farmacie, nu se mai găseau în niciun magazin, nici fizic, nici online, iar cele care se găseau, se vindeau și cu mai mult de 100 lei/bucata.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Toate aceste lucruri, plus lockdown-ul care a urmat, au avut un impact puternic asupra oamenilor din întreaga lume.

Pe majoritatea, pandemia i-a prins total nepregătiți din punct de vedere financiar.

Un studiu a arătat faptul că pe mai mult de 35% dintre români pandemia i-a prins fără niciun ban pus deoparte, aceasta proporție fiind cea mai ridicată din Europa, potrivit unui survey publicat de ING.

Așadar, pandemia a schimbat foarte multe obiceiuri din viața oamenilor, prcum obiceiuri sociale, obiceiuri de consum și obiceiuri financiare.

Tot un studiu efectuat post-pandemie a arătat că acum românii sunt în linie cu ceilalți cetățeni din Europa, cheltuind cu 44% mai puțin decât cheltuiau înainte.

Însă există și o parte, de 20%, care afirmă că acum cheltuie mai mult, dar și o parte de 30% care afirmă că economisește mai mult.

În ceea ce privește achizițiile și călătoriile, 45% dintre români afirmă că au renunțat la călătorii și vacanțe, alți 44% au afirmat că nu mai cumpără atât de multe electronice și electrocasnice, iar alți 33% spun că au limitat achizițiile pentru hobby-uri.

Și în privința jobului, românii și-au schimbat modul de a gândi și de a alege, afirmă chiar cei de la BestJobs, care au realizat un studiu în acest sens.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...