Connect with us

Hi, what are you looking for?

Business

Cât de mult investesc românii în haine?

Românii, româncele sunt cu siguranță genul de persoane care investesc în aspectul fizic.

Româncele sunt cele mai cunoscute din Europa pentru atenția mare asupra aspectului fizic, precum manichiură, pedichiură, păr, față, dar și ținute vestimentare.

Iar acest lucru este cu atât mai suprinzator cu cât în România salariile sunt de 8 ori mai mici decât în Germania, însă prețul hainelor este similar.

Totuși, românii nu par să se lase descurajați de propriile salarii și preferă să aloce cea mai mare pondere din venitul lunar în achiziții de modă.

Un studiu arată că un roman cheltuie lunar aproximativ 100 ron pe haine și încălțăminte, ceea ce înseamnă cu 30% mai puțin decât un polonez sau un ceh și de 5 ori mai puțin decât un german.

Totuși, nici salariile din România nu se compară cu cele din Germania.

Românii alocă în prezent cea mai mare parte din salariul lunar, 4,2%, pe haine și încălțăminte.

„Românii sunt pasionaţi de modă şi spre deosebire de cehi şi polonezi sunt mai dispuşi să cheltuiască bani pe haine“, a afirmat Ralf Wein, neamţul care conduce o parte din operațiunile H&M.

Conform datelor oferite de compania de cercetare de piață, Euromonitor, piața din acest segment al modei valorează nu mai puțin de 4,1 miliarde de dolari.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Ba chiar mari branduri “se bat” pe piața din România, branduri precum H&M, Inditex, C&A, dar și o mulțime de alte branduri locale și internaționale.

Motivul pentru care își doresc să intre pe piața din Romania nu doar cei ce dețin afaceri de miliarde de euro în industria modei, ci și retailerii aflați la început, este ca această piață locală este considerată ca fiind pasionată de modă.

Pe de altă parte, românii au început de câțiva ani să economisească bani de la o vârstă frageda, încă din copilarie, lucru foarte diferit de generațiile anterioare, care economiseau bani abia dupa vârsta de 18 ani.

„Copiii din ziua de azi încep să economisească mai devreme, inclusiv la vârsta de patru ani, pe când părinţii şi bunicii făceau acest lucru după 18 ani. Cei mai mulţi copii strâng în medie între 350 şi 800 de lei pe an, cu care îşi cumpără biciclete, aparate foto sau jocuri TV, iar cei care investesc cei mai mult în educaţie sunt adolescenţii cu vârste între 16 şi 20 de ani”, a detaliat un studiu realizat pe această temă.

Tot în cadrul aceluiași studiu, românii între 26 și 27 de ani au declarat că primii lor bani economisiți au fost mai tarziu cheltuiți pe haine și încălțăminte.

Acum, banii economisiți de copiii între 11 si 15 sunt cheltuiți pe biciclete, patine, trotinete, role, sau chiar telefoane și diferite accesorii, în funcție de preferința și vârsta.

În același timp, tinerii între 16 și 20 de ani tind să-și cheltuie primii bani strict pe telefoane, accesorii dar și pe studii și cadouri.

Cei între 21 și 25 au afirmat că și-au cheltuit primii bani pe vacanțe, dar la fel de mult și pe patine cu rotile sau biciclete.

“Studiul nostru arată cât de necesară este educaţia financiară. Nicio categorie de vârstă nu pune pe primul loc investiţiile pe termen lung, cum ar fi cele în educaţie, sănătate, pensii, însă merită remarcat că tinerii cu vârste între 16 şi 20 de ani alocă educaţiei sumele cele mai mari. Am sesizat şi o diferenţă în ce priveşte vârsta la care românii încep să pună bani deoparte: copiii şi tinerii de azi o fac la vârste timpurii, chiar de la patru ani, în timp ce copiii de dinainte de ’89 s-au apucat abia în timpul liceului sau al facultăţii. Noi credem că mai sunt mult de făcut în ceea ce priveşte educaţia financiară a românilor, care trebuie să treacă dincolo de economisire, până la controlarea bugetului personal, stabilirea unor obiective de viaţă realiste şi asumarea unui comportament financiar calculat şi corect”, a afirmat în urmă cu ceva timp Nicoleta Deliu, coordonatoarea programului „Şcoala de bani”, proiectul de educaţie financiară al BCR.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Dacă și tu ești pasionat de modă, poți arunca o privire și pe site-ul acesta. 

Ar putea sa te intereseze

Sport

Cele mai vechi descoperiri în privința practicării sportului sunt de mai bine de 30.000 de ani. Sportul este extrem de important în viața fiecăruia...

Sport

Dintotdeauna oamenii au fost interesați de lumea sportului. Sporturile precum fotbal, baschet, tenis, atletism și baseball au fost și incă sunt foarte populare, și...

Sport

România este o țară bogată din foarte multe puncte de vedere. Pe de-o parte, datorită naturii, care a adus într-o singură țară toate formele...

Sanatate

Mulți dintre noi nu înțelegem cum drogurile pot da o depedență atât de mare. Ce pot conține acele substanțe din droguri de dau dependență,...